Ökad flexibilitet med rörlig flygtrafikledning
Publicerad: 02 juni 2025 15:05Uppdaterad: 03 juni 09:55

Känslan när de stora stridsflygplanen startar och landar på bilvägen, där det nyss passerade vanlig biltrafik, är mäktig. Ljudet öronbedövande. Flygledarna bidrar till att flygplanen startar och landar effektivt och säkert.
Med rörlig flygtrafikledning, ATS/R, kan militära flygplan ledas från andra ställen än de ordinarie flygledartornen. Istället för på flygplatsens rullbanor lyfter och landar flygplanen på förberedda sträckor av våra vanliga bilvägar runt om i landet. Fördelarna är flera: ökad flexibilitet, geografiskt spridd kapacitet och en stärkt förmåga att verka under olika beredskapslägen. Men rörlig flygtrafikledning är också ett alternativ för militär luftfart på civila flygplatser där torn saknas eller tillfälligt inte är i drift.
– Vår uppgift som flygledare är att bidra till att starter och landningar kan utföras så effektivt och säkert som möjligt, berättar Thomas, flygledare vid ATS/R. Rörlig flygtrafikledning ska kunna fungera i alla beredskapslägen och tränas kontinuerligt för att alltid vara redo.
Ett arbete utöver det vanliga
Flygledarna som jobbar med rörlig flygtrafikledning är anställda hos LFV och som reservofficerare i Försvarsmakten. För att få utföra arbetet måste de ha gått en särskild tilläggsutbildning och ha giltig behörighet i sitt certifikat.
När det är övning eller höjd beredskap blir dessa flygledare inkallade för tjänstgöring och tar tjänstledigt från LFV för att istället bli Försvarsmaktens flygledare.
Flygtrafiktjänsten bedrivs med LFVs certifikat. Det innebär att flygledarnas militära tjänsteutövning bygger på kunskaper och färdigheter som de har från sin ordinarie arbetsplats i LFV.
Lösa uppgiften tillsammans
Vid ATS/R jobbar två flygledare i taget. Till sin hjälp bär de avancerad kommunikationsutrustning för att kommunicera med flygplanen och samordna med intilliggande enheter samt en stor ryggsäck fylld av teknisk utrustning. De har också med sig väderutrustning samt personlig stridsutrustning.
Rollen som rörlig flygledare passar för den som gillar omväxling, snabba förändringar och vill arbeta tillsammans med andra, samtidigt som man är med och bidrar till en större uppgift i det svenska försvaret. Det krävs att man är flexibel, har ett öppet sinne och god förmåga att anpassa sig till nya situationer och platser.
– Det roligaste med det här jobbet är att få vara en del i en helhet och att lösa uppgiften tillsammans, säger Jenny Lindqvist, CO ATS. Vi är en del i något större. Att komma ut och arbeta ute i fält ger energi och fin omväxling till mitt vanliga arbete i flygledartornet. Det gör också att hemarbetet blir roligare när man kommer tillbaka. Det blir verklighet av det som man har suttit och gjort vid skrivbordet. Vi ska leverera i alla lägen och det gör vi.
Stort intresse
Givet omvärldsläget ligger den här verksamheten i tiden. Konceptet övas kontinuerligt för att alltid vara redo. Intresset för det här sättet att arbeta är stort - inte bara från andra Nato-länder utan även från allmänheten. Många ville se övningarna med start och landning på bilvägen, och utanför avspärrningarna flockades allmänhet, fotografer och andra besökare.
De hemliga vägbaserna
Runt om i Sverige ligger ett antal militära vägbaser. Många har säkert sett dem svischa förbi längs vägarna, men få bilister har nog tänkt på att de kör på själva landningsbanan. Delar av landets vägnät är nämligen konstruerat för att även kunna användas av militärt flyg i händelse av krig. Idén om att skapa vägbaser föddes redan i början av 1950-talet med syftet att sprida ut flygvapnet över ett stort område, så att det blev svårare att slå ut vid ett plötsligt anfall. En vägbas är ett enkelt flygfält med möjlighet till start och landning för militära flygplan. Källa: Försvarsmakten, De hemliga vägbaserna