Nya funktioner i LFVs drönarkarta

Publicerad: 19 oktober 2023 09:06

LFVs drönarkarta är ett viktigt verktyg för alla som ska flyga drönare. Här finns information om var man får flyga och inte. Nu har drönarkartan uppdaterats med information om vissa tillfälliga begränsningar kring var man får flyga och med ett förbättrat sökverktyg. Det finns nu också möjlighet till att filtrera den tillfälliga informationen baserat på datum för flygning.

LFVs drönarkarta är till stor hjälp för dig som ska flyga drönare i Sverige. Drönarkartan beskriver var flygplatserna ligger, gränserna för flygplatsernas luftrum samt permanenta restriktionsområden. Den ger därför en översiktlig bild av var du kan flyga utan att störa ordinarie flygtrafik.

I drönarkartan visas sedan tidigare permanent information från svensk Aeronautical Information Publication, AIP. Nu är kartan även uppdaterad med viss tillfällig information från aktuella tillägg till AIP, så kallade AIP SUP.
Även sökverktyget har förbättrats så att det nu, utöver adressökning, även går att söka på alla objekt som finns i de synliga kartlagren. Koordinat- och ritverktyget har också uppdaterats. Det gör det möjligt att se koordinatlistan för ritade objekt, samt spara ner det du ritat.

Information om hur du använder de nya funktionerna kommer upp när du klickar på drönarkartan eller under ”Hjälp” i toppmenyn inne i drönarkartan.Observera att områden publicerade i NOTAM inte visas på kartan. Du som ska flyga drönare behöver därför även i fortsättningen kontrollera aktuella NOTAM innan flygning.

Ta del av regler för drönare och läs drönarkartan