Lyckade automationsdagar

Publicerad: 20 november 2023 15:59Uppdaterad: 22 november 08:54

Automationsdagarna var tillbaka efter fyra års pandemiuppehåll, med över 130 anmälda besökare och tjugofem utställande forskningsprojekt. Nu kan du se en film från det lyckade evenemanget.

Förra veckan ägde Automationsdagarna rum på Kista Science City. Temat för dagarna var samarbete mellan människa och automation. Evenemanget är en höjdpunkt för alla som är intresserade av de senaste trenderna inom automation i transportsektorn.

Under dag ett mötte besökarna 27 forskargrupper från LFV, Linköpings universitet, Sjöfartsverket, Trafikverket, Kungliga tekniska högskolan och Geistt som presenterade sina senaste resultat inom automation. Fokus låg på det personliga mötet och erfarenhetsutbyte, vilket gav besökarna en unik möjlighet att nätverka och inspireras. Dag två av evenemanget bjöd på fyra spännande "Master Classes" som samlade mer än 60 deltagare och handlade om: optimering av luftrum, cybersäkerhet, artificiell intelligens i transport och människa-maskin-samarbete. Dessa intensiva kurser gav deltagarna chansen att fördjupa sina kunskaper.  

Billy Josefsson, programledare Automationsprogrammet på LFV, var glad över att kunna berätta att årets Automationsdagar satte rekord både när det gäller antal besökare och antalet utställare. En nyhet för i år var att även forskning  om andra trafikslag än flyg  visades upp.

–Vi ser att det personliga mötet och nätverkandet är viktigt. 2025 ser vi fram emot att fortsätta växa ytterligare. Med hjälp av automation kan vi inte bara öka kapaciteten och tillgängligheten, utan även minska vår klimatpåverkan Vi har mycket att vinna på att samarbeta och utbyta erfarenheter mellan trafikslagen, säger han.

Många intressanta forskningsprojekt

Bredden på de olika forskningsprojekt som demonstrerades var stor. AiRMOUR, är ett projekt som utvecklar, demonstrerar och möjliggör drönartjänster med inriktning mot akutsjukvård och behov inom sjukvård i städer. Projektet Virtual Reality erbjöd besökarna att med VR-glasögon prova på att flygleda ett flygplan som under inflygning får rök i kabinen. Projektet Cybersecurity visade sitt program där flygledare får träna sig i att hantera simulerade cyberattacker.

Utställare i årets automationsdagar var: LFV, Trafikverket, Linköpings Universitet, Sjöfartsverket, Geistt och Kungliga tekniska högskolan.

Se filmen

Missade du automationsdagarna? Inga problem, här kan du se en film från evenemanget.