LFV visade smarta lösningar för flygplatsdrift

Publicerad: 12 september 2019 13:42

På torsdagen visade LFV med partners upp smarta lösningar för effektiv flygplatsdrift vid forskningsarenan på Örnsköldsvik Airport, Testsite OER. - De lösningar vi utvecklar ska vara hållbara, säkra och effektiva, sade LFVs forskningschef Björn Wahlström i sitt anförande innan demonstrationerna tog vid.

LFV leder och driver utvecklingen inom automation och digitalisering på Örnsköldsvik Airport. Det handlar om självgående fordon för snöröjning, gräsklippning och friktionsmätning, drönare för kontroll av flygplatsområdet och teknik för övervakning av fordonsrörelser.
- På flygplatsen kan vi bedriva forskning i verklig miljö. Här finns ett fullt utrustat flygledningstorn och kopplingen till kontrollcentralen för flygtrafikledning på distans i Sundsvall. Testsite OER ger oss möjlighet att skapa en innovationshub som kommer att sträcka sig långt utanför luftfarten, sade Björn Wahlström.
LFVs partners på flygplatsen är Semcon, FlyPulse, Combitech, Mittuniversitetet, Swedavia, Rise och Husqvarna. Omkring 100 personer från flygbranschen deltog vid torsdagens event.


LFVs forskningschef Björn Wahlström.